Taalfoutjes

8 februari 2020


"Daarnaast begeleidt ik mensen met diabetes, verstoorde cholesterolwaarden, maag en darmklachten, ..." vertelt een dame die haar eigen schoonheidssalon runt. Dat moet nu lukken, want zelf begeleid ik mensen die wat taaladvies kunnen gebruiken.

7 februari 2019

Je zal het allemaal maar meemaken op een en dezelfde dag! 's Middags leg je de leerlingen nog met hand en tand het verschil uit tussen een persoonlijk en bezittelijk voornaamwoord ('de pen is van u', maar 'het is uw pen' met een -w), 's avonds bekijk je de film 'Man of the Year' (met Robin Williams, uit 2007) waarin je precies dié gevreesde fout in de ondertitels ziet voorbijflitsen (zie onder). Maar net voor je gaat slapen is er toch nog die ene reporter uit 'De Ideale Wereld' (zie rechts) die eigenhandig de meubelen weet te redden. Op de valreep kan de leraar Nederlands alsnog zijn dag met een gerust gemoed afronden.

Paul van Ostaijen - 'Marc groet 's morgens de dingen' (1928)


Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem
ploem ploem
dag stoel naast de tafel
dag brood op de tafel
dag visserke-vis met de pijp
en
dag visserke-vis met de pet
pet en pijp
van het visserke-vis
goeiendag

Daa-ag vis
dag lieve vis
dag klein visselijn mijn

Drie seconden uit het middagjournaal van 2 december 2018

- Journalist: 'Waarom ben je hier?'

- Quinten: 'Euh... Om te staken en de wereld te redten...'

- Burgemeester van Ham: 'Ik ben er werkelijk beschaamd over.'

11 november 2018

Hoe kan de onschuldige internetgebruiker een mail herkennen waarin booswichten proberen om de ontvanger in kwestie op te lichten en/of gegevens te stelen? Het antwoord is simpel: hoe meer taalfouten er in dergelijke mails staan, hoe groter de kans dat die niét verzonden werd door een echte werknemer van een écht belangrijk bedrijf. Een voorbeeld: onderstaande mail werd verstuurd door het 'Microsoft accoutteam'. Lees dit goed: er staat wel degelijk 'accoutteam', niet 'accountteam'. Bovendien blijkt de mail verstuurd te zijn vanuit een doodgewoon en openlijk getoond hotmailadres, wat toch zeer onprofessioneel is. Wie slim is, voelt onmiddellijk aan dat het mailadres van ene Niels De Brabantere werd gehackt om het vervolgens op deze manier in te zetten. Maar goed, het gaat hier over taalfouten. Dit voorbeeld telt slechts drie zinnen, die door het aantal taalfouten amper begrijpbaar zijn: 'op afwachting van status te wijten aan recente upgrade op onze database.' Pardon? Verzonden door Microsoft, denk u? Ik zou die link toch niet aanklikken, als ik van u was.

14 september 2018

Voor alle Amerikanen die de weerkundige voorspellingen over de naderende orkaan genegeerd hebben: Blijf waar u bent, doe u best om uzelf te beschermen. Voor alle VRT-redacteurs die de nodige taalkundige regels aan hun laars lappen: Blijf waar u bent en doe uw best om alle nodige taalregels nog eens te bestuderen.

28 augustus 2018

Vandaag stond ik op het punt de lerarenversie van het handboek Nederlands Impact 1 te bestellen, bij uitgeverij Plantyn. Gelukkig hoefde het zover niet te komen, want het abonnement bleek automatisch te worden... euh... verlengt?

21 mei 2018

Topvoetballers die op de valreep niet worden opgeroepen voor een WK, mag men niets kwalijk nemen. De ontgoocheling is namelijk immens groot en voor taalfouten heeft zo'n professional op dat moment weinig oog. Wij kunnen het enkel jammer vinden dat 's mans tweets door honderdduizenden ogen gelezen en geliket worden, inclusief schoonheidsfoutjes als men internationale carriere, ik heb er altijd alles aangedaan en het is nooit goed voor sommige. Het wordt pas pijnlijk wanneer iemand die een land denkt te vertegenwoordigen de naam van dat land niet kan schrijven zonder daarbij twéé fouten te maken: we leven namelijk niet in belgie, maar in België. Met een hoofdletter en een trema, Radja. Maar kom, ik moet zelf ook twee keer nadenken voor ik uw achternaam durf neer te schrijven.

11 mei 2018

Het is algemeen geweten dat binnenhuiskatten doorgaans weinig scholing hebben genoten en zich dus weleens bezondigen aan dt-fouten, of fouten tegen het bezittelijke voornaamwoord. Daarom hoeven we deze bange poes daar alvast niet op aan te spreken indien we haar vinden. Gewoon het baasje contacteren volstaat.

8 mei 2018

Beste programmamakers van 'Stukken van mensen' op Vier, soms ga ik graag over tot wat vliegenzifterij, of zoek ik graag vijzen op laag water. Zo ook in dit geval, waarin u een antiquair ten tonele voert die moeilijk in zijn kaarten laat lezen. Aangezien kaartlezen eerder een bezigheid is voor waarzeggers, paragnosten of wandelaars die de weg kwijt zijn, meer dan voor antiquairs, bedoelde u allicht dat hij niet graag in zijn kaarten laat kijken. Zonder dank!

7 mei 2018

Wanneer de zogenaamde 'frietchinees' het plaatselijke frituur overneemt, mag men het natuurlijk niet te nauw nemen met kleine veranderingen hier en daar. Ook de nieuwe uitbater probeert maar gewoon de wedgeving en andere gangbare gewoontes zo goed mogelijk na te leven. Zolang de allergenen lijsten maar ergens ter inzage aanwezig zijn, mag er niet worden geklaagd. Opgelet (dubbel punt): de samenstelling kan mogelijk wijzigen, dus zo'n allergenenlijst heeft uiteindelijk weinig te betekenen. Oef!

5 mei 2018

Van een kwaliteitskrant als De Standaard verwacht je 't als sportliefhebber niet, maar het gebeurt af en toe: 'Pit straalde noch de Pallieters, noch de Leuvenaars uit' en 'De fans van Lierse toonde zich van hun beste kans'. Na de match wordt allicht verwacht dat het verslag van de man ter plaatse zo snel mogelijk de krant haalt, graag al na een halfuufje. Zo gaat dat wanneer men het druk, druk, druk heeft. Het zou erger zijn mochten de spelers enkele doelpunten zien afgevlagd werd.

4 mei 2018

Een vaak terugkerende nachtmerrie waar de uitbater van de Grill Hoeve in Nijlen (of grillhoeve, afhankelijk waar je de naam van afleest) van wakker schrikt, is het reserveren van een tafel voor een grote groep leerkrachten Nederlands. Tegen de tijd dat zij aan hun dessertje toe zouden zijn, zouden zowel de website (www.degrillhoeve.be), menukaarten én de uithangborden aan de straatkant netjes gecorrigeerd zijn. Alle pannekoeken, pistolet's en donut's, ontbijt kazen en cheesburgers zouden vast de revue passeren. Ook De keuken in doorlopend open, kom s'middags zeker is langs en andere taalfouten (de gallerij op de website) zouden niet langer buiten schot blijven. Hopelijk smaakt het eten er beter dan de manier waarop het taalkundig gepresenteerd wordt.

28 april 2018

Het eerste wat een voetballer hoort te kennen om bij voetbalclub Kon. Ramsel FC te mogen spelen, is het verschil tussen lings en rechts. Anders, dat begrijpt iedereen, wordt het moeilijk om op het veld de juiste positie in te nemen, maar ook om te weten waar men ergens op de groepsfoto dient plaats te nemen.

27 april 2018

Stel, jij bent voorzitter (m/v) van een politieke partij in een onbeduidend klein dorpje in de Kempen. Je wil, met de verkiezingen in zicht, een deftige strooifolder laten drukken vol weetjes over lokale initiatieven. Je wil het resultaat laten verspreiden via de brievenbussen van alle bewoners van de eigen gemeente en randgemeenten. Zou je deze publicatie dan eerst, alvorens naar de drukker te stappen, eerst nog eens nalezen? Ach, een taalfoutje meer of minder kan geen kwaad! Zelf telde ik er twintig, maar misschien zag ik er nog eentje over het hoofd. Wie doet beter? Hier is alvast de link (https://grobbendonk.cdenv.be/publicaties) en enkele willekeurige voorbeelden.

16 februari / 20 maart / 27 juli 2018

Facebook is zo'n makkelijk forum voor wie voorbeelden wil vinden van foutief taalgebruik. Ga een kijken naar de pagina van een willekeurige krant: Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws, De Standaard of De Morgen... Het maakt echt niet uit. De reacties van Facebookgebruikers bij zowat ieder nieuwsartikel spreken meestal boekdelen. Soms kan ik het niet laten om hier en daar iemand een virtueel tikje op de vingers te geven, maar het is dweilen met de kraan open.

4 januari 2018

'Donderdag Wegens Gesloten'. Taalkundig gezien rammelt deze boodschap langs alle kanten. Maar kom, wanneer men een Chinees restaurant uitbaat in zo'n onbeduidend kleine gemeente, dan valt dit nog wel door de vingers te zien. De boodschap die wordt uitgedrukt, al dan niet geformuleerd met overbodig veel hoofdletters, is immers duidelijk: de zaak is gesloten. Om de hoek bevindt zich een frituur. Misschien is die op donderdag wél open.


13 december 2017

In een bescheiden parochiezaaltje in Deurne vindt men het niet meer dan normaal dat bij het gebruik van geluids instalaties het stop kontakt wordt gebruikt. Uiteraard zou men dan beter schrijven: 'Verplicht gebruik van de stopcontacten voor geluidsinstallaties', maar aangezien het hier een wijk betreft met heel wat anderstalige nieuwkomers zal de verantwoordelijke misschien niet beter weten. In dat geval is het hem graag vergeven.

1 december 2017


Week na week moet ik even door dit momentje heen, wanneer 'Project Axel' begint, een wekelijks tv-programma op Vier. In het beginfilmpje meldt een jongedame keer op keer dat zij 'met haar gezicht tegen de muur' staat. Uiteraard weet zij niet beter, dus het is haar graag vergeven, want het gaat om een dakloze meid die niet meer weet van welk hout nog pijlen te maken. Maar daarom even bij deze boodschap aan de goedbedoelende dame: draai u om, want eigenlijk bedoelt u 'Ik sta met de rug tegen de muur', in de zin van 'geen uitweg meer zien uit deze situatie'. Geen nood: ik weet nu al dat Axel Daeseleire u weldra zal voorzien van alles wat uw hartje begeert.

25 november 2017


De juf van het tweede leerjaar is zo'n ontzettend lieve jongedame! Kan je 't haar dan kwalijk nemen, wanneer onze zoon in zijn spellingschriftje gewag maakt van valseriken, dat zij daar met een rode balpen valserikken van maakt? Nee, hoor, zo'n blundertje is uiteraard menselijk, al is een klein beetje 'juffelijk schaamrood' uiteraard wel wenselijk. 't Ventje dient nu eenmaal wel de correcte versie te onthouden: de zijne. En bovendien nog eventjes stil te staan bij 'stam + t'.

22 november 2017

Politieke partij Groen! kwam vandaag via Facebook aandragen met een boodschap voor minister Francken: 'Theo, kindereren sluit je niet op, punt.' Nadat ik mezelf, middels een reactie onder de foto, had afgevraagd wat nu precies 'kindereren' zijn, werd het bericht vrij snel weer verwijderd en vervangen door een aangepaste versie. Zonder dankwoordje aan de opmerkzame leerkracht Nederlands. 'It just comes with the job,' zegt men in dat geval aan de overzijde van het kanaal.

17 november 2017

Kwaliteitskrant De Morgen berichtte vandaag over een prijswinnend programma, maar een taalfoutje is uiteraard snel gemaakt. De vraag van de dag luidt nu uiteraard wel: 'Is Kamiel De Bruyne een bedenker of gewoon een meedenker?' Ik vermoed het eerste. Ach, zolang Adriaan Van den Hoof maar onthoudt dat hij presentator is, en geen preesentator.

7 november 2017

Wanneer VDAB beslist dat de overheidsinstelling jouw opleiding aan de hogeschool 'uiteraard correct terugbetaald', dan is het misschien raadzaam om stilletjes te zwijgen en zeker geen reply te verzenden. Behaal nu maar gewoon dat diploma Nederlands, maak je over de onkosten alvast geen zorgen en neem dankbaar het applaus van de consulente in ontvangst wanneer je haar het behaalde diploma gaat tonen.

21 september 2017

De trainer van onze jongste is ook maar een gewone werkmens. Voetballen gaat 'm beter af dan schrijven, dus elk taalfoutje wordt hem graag vergeven. Ik heb na het lezen van onderstaande mail eventjes een rechtzetting overwogen en hem te melden dat ouders de definitieve lijst in bijlage zouden kunnen terugvinden, maar soms is het beter gewoon te zwijgen, vindt u ook niet?

19 september 2017

In de Academie voor Beeldende Kunsten te Herentals kwam mij een strooibriefje aangewaaid. Het bleek reclame voor een expositie, met werk van onder andere 'de creatievellingen van vereniging De Spekjes'. 'Leuke naam voor zo'n groepje hobbyisten,' dacht ik, 'maar maak er maar gewoon creatievelingen van, of voor je 't weet wanen zij zich heuse taalkunstenaars'.


18 september 2017


Op de trein van Antwerpen naar Herentals bladerde ik wat doorheen de Metro, een gratis dagblad van twee keer niks. Ik las een artikeltje over een man die met zijn geslachtsdeel vast kwam te zitten in een halterschijf. Om de arme ziel te bevrijden '... moesten er een slijpers...' aan te pas komen, zo verneem ik. 'Vreemd,' dacht ik, 'zou dat dan een slijper zijn, een man met een slijpschijf, of meerdere slijpers met slijpschijven? Hoeveel werkvolk zou er uiteindelijk te pas komen aan zo'n penibele bevrijding? Want uiteindelijk sta je daar toch maar mooi te kijk.'